Mer vardag på Johannesberg

Städning

Varje vår, när djuren flyttats ut till sina sommarboenden, så flyttade folket ut till fäxkammaren. Där åt man alla måltider, levde det dagliga livet. Sov gjorde man i stora huset.

Först städades det, sedan flyttades all köksutrustning, specerier mm ut. Sedan tog den stora vårstädningen fart i stora huset. Innefönstren togs bort, väggar/tak och golv skurades. Alla kläder som fanns i garderober och skrubbar bars ut på vädring. Sommargardiner sattes upp i alla rum och sommar trasmattor lades på golven. Trots att man endast sov i det stora huset så skulle mattorna ut och golven sopas varje lördag. 

På hösten när det var dags att flytta in djuren så gjordes allt om igen, storstädning i fäxet, fäxkammaren och i det stora huset. Innerfönstren skulle sättas in efter att alla fönster först hade tvättats. Vintergardiner sättas upp och vinter trasmattor läggas på golven.

Till julen var det åter dags för storstädning i hela huset. Julgardiner upp och de finaste trasmattorna på golven.

Slåttern

Tidigt på morgonen, omkring klockan 05 -06, spändes slåttermaskinen för hästen och så bar det av ut på åkrarna. Under tiden mjölkades kossorna och fick vatten innan de släpptes ut fritt i skogen. Vid 8 tiden kom karlarna hem för att äta frukost, oftast sill och potatis eller pannkaka.  Efter frukosten spändes stora höräfsan för hästen och karlarna var åter ute på åkrarna och körde då ihop det hö som de tidigare på morgonen slagit, det blev långa smala strängar av hö.  Under tiden så diskade kvinnfolket och gjorde i ordning en kaffekorg med kaffe och hembakade bullar och kakor inför 11-kaffet. Därefter kom kvinnorna ut och började räfsa ihop höet som karlarna hässjade upp.

Vid 12-13 tiden var det dags för ”middag”. Riktig mat, kött/fläsk och potatis eller en fläskpannkaka med lingonsylt. Efter måltiden vilade karlarna på sofflocket en stund. Kvinnorna diskade, sopade golvet, satte in en plåt med dacster, kokade kaffe och gjorde ordning en kaffekorg inför 3-kaffet.

Därefter ut igen på åkrarna och fortsätta arbetet med höet. Vid 4-tiden gick kvinnorna hem och förberedde kvällsmaten (aftaval),  tog emot kossorna som alltid brukade komma ungefär samma tid.

Efter kvällsmålet brukade karlarna vila en stund, därefter var det kanske något som skulle lagas, någon räfsa som tappat någon pinne, slåttermaskinen smörjas e.dyl. Kvinnorna tog reda på mjölken, separerade, diskade, sopade golvet. Allt matbröd och kaffebröd bakades så det var ofta någon deg som skulle göras eller tas om hand innan dagens sysslor var klara.

Vid 19-20 tiden var det dags för kvällskaffet under tiden som man hörde väderleken på radion.

LENA