av Lena.

1950- och tidigt 1960-tal

För att förstå livsvillkoren på Johannesberg under denna period bör man också veta lite om hur det
såg ut runt omkring i samhället.

I Los fanns vid den tidpunkten:

  • 4 livsmedelsaffärer som också tillhandahöll allt från köttfärs till lakansväv, hästskosöm mm
  • 2 bensinstationer
  • 2 manufakturaffärer (Viktor Grankvists och Dagmar Svärd)
  • 3 bagerier
  • 1 cykelaffär
  • 1 bilverkstad
  • 1 el affär
  • 1 kiosk
  • Sjukstuga med läkare, 2 förlossningsplatser
  • Tandläkare
  • Apotek
  • Polis (fjärdningsman)
  • Telefonväxel som manuellt kopplade alla samtal i området
  • 5 taxin
  • Vägverket hade en stor station med vägmaskiner
  • 2 skolor, klass 1 till och med klass 7 (sedermera klass 8 innan 9 årig grundskola)
  • 1 värdshus, Losgården

3 ggr/v körde ”Anders i Kvarna” (kvär Anners) en bil från Kårböle till Los. Han ombesörjde då postgång och hämtade beställda varor från affärerna i Los. De som bodde efter vägen mellan Los och Kårböle fick ringa och beställa varor som han hämtade upp och levererade. Dåtidens internet handel? Man fick tydligen komma överens med resp. handlare om hur man ville betala. Endera så betalde Anders och fick i sin tur betalt när han kom till gårdarna eller så betalade man på våren när karlarna fått betalt av skogsbolagen. Man handlade då som man sa ”på bok”. Hörde inte talas om någon ränta som betalades till handlarna för utlägg under vintern.

Alla postärenden sköttes via Postväskan. Där fanns en postbok som postkassörskan bokförde alla transaktioner. Det var viktigt att Postväskan alltid kom med till Los. Det var min uppgift att hänga den före klockan 09.00 på grindstolpen. Hade man ärenden till Los så åkte man med Anders.

Om man hade någon tid hos läkare m.fl. så gällde det att passa tiden så att man hann med Anders tillbaka. Han åkte ca 12.00 från Los så det var inte många timmar om att göra/uträtta sina ärenden.

Johannesberg och Gammeltorp hade gemensam telefonlinje, så om en gård pratade så kunde den andra gården inte ringa. Man fick också vara uppmärksam på att ingen lyssnade. Det var bara att lyfta på luren så kunde man ibland höra vad den andra gården pratade om. Växeltelefonisten i Los kunde också lyssna på alla samtal eftersom det var hon som kopplade.

Kollektivt ägande/sammarbete

Borrsjö, Johannesberg, Gammeltorp, Karsvall och Brännmyra ägde tillsammans ett tröskverk och en stor vedkap.
Gårdarna anlitade en man från Kårböleskog som hade en traktor, Ferguson. En rem från traktorn kopplades till tröskverket resp. vedkapen så att de kunde använda dessa.

På våren fraktades vedkapen mellan gårdarna och på höstarna tröskverket. Det var ca 7-8 karlar som då hjälptes åt. Det var bråda dagar eftersom det var avsatt 1 dag per gård. Karlarna skulle också utfodras med mycket mat och kaffe.

Djurhållning

På Johannesberg fanns under min uppväxt 3 kor, någon kalv, 1 gris, några får, 1 häst och alltid 1 katt.På somrarna släpptes korna ut efter morgonstöket (mjölkningen). De gick ute i skogen hela dagarna. De kom själva hem ungefär samma tid varje dag, utom på höstarna då det fanns svamp i skogen. Då stod mormor på källarkullen och kulade. Om det inte hjälpte så fick vi gå ut i skogen och hämta hem dem.

Efter att fåren klippts av mormor så släpptes även de ut i skogen över hela sommaren. På hösten fick man leta reda på dem. De kom inte självmant tillbaka. Sista året som det fanns får på Johannesberg så tog björnen de flesta så då bestämdes det att inte ha får längre.

Efter vårarbetet så släpptes hästarna från alla gårdarna fria ut i skogen. Det gjordes samtidigt. De leddes upp till Vallen. De hämtades sedan när det var dags att skörda.

Elektricitet och vatten

El och vatten drogs in ungefär samtidigt vad jag minns. Folke, Ragnar och Edvin grävde vattenledning för hand uppifrån torpberget fram till gården. Detta pågick en sommar parallellt med att elektrikerna från Los, Kalle Norberg, drog elledningarna i alla gårdar efter Losvägen från Brännmyra
till Borrsjö.

När det nalkades att elen skulle vara installerad så åkte Folke, Ragnar och Edvin till Ljusdal och inhandlade lampor och en radio.
Jag kan än i dag se mormors ögon när hon, som första personen, tände taklampan i kammaren och när hon också, som första personen, skruvade på vattenkranen i köket!!!!

Gammeltorp köpte en stor frys som de hade på vinden. Vi fick hyra ett fack där. Gammeltorp var också de första som köpte en TV. På lördagskvällarna fick jag cykla dit och titta på testbilden och Perry Mason, vilken lycka!

Alla fick slita hårt. Karlarna arbetade i skogen på vintrarna. De bodde i kalla kojor under veckorna. De kom hem på lördag eftermiddag efter att först ha avverkat ett arbetspass i skogen. De åkte i en släde efter hästen. Hade med sig blöta smutskläder/vadmalsbyxor och storvästen samt tomma
ryggsäckar/mjölkkrukor. De fick vila till söndag då de åter skulle iväg till skogen. De var tvungna att åka i god tid medan det var ljust.
Mormor hade då packat ner rena kläder, lagat mycket mat som skulle räcka en vecka.

Under veckorna fick mormor sköta allt själv, djuren och allt som hör till ett hem. Det hände att vattnet frös till is i brunnen, fick då dra en stor kälke med stora träkar ner till Borrsjö bäcken. Karen fylldes med vatten som djuren skulle ha. Dricksvatten hämtades i krukor på Gammeltorp. Snö smältes till disk och tvätt.